Kennen jullie de film Green Book? Indien niet, wat mij betreft een geweldige aanrader. Het is een film die zich afspeelt in de vroege jaren 60 waar racisme nog alomtegenwoordig is in de Verenigde Staten, vooral in het Zuiden. Net in die staten begint jazzmuzikant “Doctor” Don Shirley aan een tournee. Om hem te begeleiden, huurt hij een chauffeur en probleemoplosser in, de Italiaans-Amerikaanse en weinig gesoficitceerde buitenwipper Tonny Lip.

Wat me heel erg raakte in de film was het moment waarop de hoofdrolspeler, Don Shirley zei: ‘So if I’m not black enough and if I’m not white enough, Tony, what am I?’

Wat raakte me zo?

Waarom raakte die uitspraak me zo? Wel soms voel ik me ook niet altijd zo goed begrepen. Soms voel ik me ook nergens thuis. Als hooggevoelige, multipotentiële ondernemer doe ik de dingen altijd graag net dat tikkeltje anders. 

En toch, zo blijkt uit de film, kunnen er mooie verbindingen ontstaan tussen mensen wanneer we onszelf zijn, wanneer we respect tonen, wanneer we ons kwetsbaar en open opstellen.

Alleen, waar kan je nog écht met elkaar verbinden?

Toen ik onlangs naar een netwerkevent ging, kwamen twee ondernemers naar me toe. De ene vroeg: ‘Hoe is het met jou?’ Wat antwoord je dan? ‘Goed, goed.’ Een seconde later vroeg de andere ondernemer: ‘Hoe is het met jou?’ Eerst dacht ik nog dat ze oprecht die vraag stelde, maar als ik naar haar lichaamstaal keek, was het slechts een beleefdheidsvraag.

Als ondernemer is het niet evident om je kwetsbaar op te stellen en te zeggen dat het niet goed gaat, want dan krijg je vaak meteen een stempel opgedrukt.

Gelukkig zijn er initiatieven die het taboe rond falen bij ondernemers probeert weg te nemen. Zo ging ik bijvoorbeeld naar het event Failing Forward waar 3 ondernemers hun verhaal brachten op een podium met goed voorbereide slides. Na die presentaties, was er gelegenheid tot netwerken. Waar denk je dat het die avond verder nog over ging? Inderdaad… over de catering.

Teleurstelling als bron voor een nieuw concept

Ik kwam teleurgesteld thuis na die avond. Ik zei tegen mijn man, Jochen Bessemans. ‘Ik ben het beu om naar zulke events te gaan. Het is toch ontzettend jammer dat daar niets meer mee gedaan wordt. Daar zit nu een zaal vol met ondernemers, ieder met hun eigen verhaal. Hoe sterk zou het zijn als je eens echt met elkaar in gesprek zou kunnen gaan zodat je kan leren van elkaar.’ Mijn man zei: ‘Als je denkt dat je het beter kan, dan moet je dat vooral doen.’ Dat moeten ze mij geen twee keer zeggen. 

Ik bedacht een concept, prikte een datum én de Kunst van vallen en opstaan was geboren. Doel was om ondernemers echt te verbinden met elkaar. Ik wilde een context creëren waarin je jezelf mag zijn, waarin het veilig voelde om je open te stellen en je kwetsbaarheid te tonen.

Eind december was het zo ver. Twee ondernemers brachten hun verhaal in alle openheid en kwetsbaarheid. Niet op een podium, niet met slides. We zaten rond het haardvuur, kaarsjes branden. De twee ondernemers zaten in een zetel en 17 andere ondernemers zaten er in een cirkel rond. Het was super gezellig. 

It takes courage to change people’s hearts

Wat die twee ondernemers daar deden was ontzettend moedig. Ik hoopte dat hun verhalen ook de anderen zou raken om van daaruit te groeien. En of dat gebeurde. Vanuit hun openheid, voelden de anderen zich veilig om ook hun verhalen te delen, te delen welke inzichten die verhalen hen brachten. Het ging die avond over hoe we onszelf soms in de weg staan om voluit te gaan. Het ging over dat het niet zozeer faalangst is dat ons tegenhoudt, maar wel straalangst.

Die avond ontstonden er mooie verbindingen tussen mensen gewoon door het open en kwetsbaar delen van verhalen.

Heerlijk! Al snel kreeg ik de vraag om een volgende editie te organiseren. Ondertussen zijn we al toe aan de derde editie. Deze vindt plaats op woensdag, 3 april in de Stokvis in Balen van 17.30 tot 22.30u. Ben je er ook graag bij? Schrijf je dan snel in! Het aantal plaatsen is beperkt. Meer informatie vind je hier.

En daar houdt het nog niet op. Momenteel ben ik al aan het broeden op een volgende concept om ondernemers met elkaar te verbinden met als thema ‘baas zijn over je eigen leven.’ Wil je graag op de hoogte blijven? Stuur gerust een mailtje naar info@veerlehuygen.com.

Deze blog is de rode draad van de speech die ik op 13 februari gaf in de Warande. Als je de hele speech wilt zien. Dat kan hier.

 

2 Reacties

 1. karin

  Ik ben fan van jou, Veerle!

  (Gezond) jaloers zelfs omdat jij de dingen DOET waarover ik alleen maar durf praten…

  Respect!

  Keep it up!

  Antwoord
  • Veerle Huygen

   Dikke merci Karin. Jij komt er ook wel hoor! Ik geloof in je! X

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *