Podcast met Bert Baeck

Samen met Hans Stockmans, ontmoet ik Bert Baeck op de Corda Campus in Hasselt. Na een stevige handdruk volgden we in snelle pas Bert naar het Conferentiecentrum waar Trendminer, tot voor kort zijn bedrijf, een vaste vergaderzaal heeft. Altijd fascinerend hoe iemand stapt, hoe iemand een hand geeft. Die kleine dingen verklappen vaak al heel wat over iemands persoonlijkheid. Bert is duidelijk een stuwende kracht, een man van actie.

Velen zien hem wellicht ook als een man die het voor mekaar heeft. Een waar succesverhaal nu hij Trendminer heeft verkocht aan een groot Duits bedrijf. Hij heeft hét gemaakt, dacht ik en dus zal hij vast super trots zijn op zichzelf dat hij dit heeft kunnen realiseren. En terecht ook, want het pad dat hij met Trendminer heeft afgelegd en de verkoop zijn dan ook een fantastische prestatie.

Echter, Bert is niet zo iemand die vlug trots is op zichzelf. Ja, hij kan best tevreden zijn met zijn prestatie. Alleen ziet hij er ook de andere kant van in. De offers die hij gebracht heeft zijn groot en daar is hij zich erg bewust van. Hij worstelt daar wel mee.

Ondernemen is zijn passie – hij noemt het zelfs een bezetenheid. ‘De lat gaat altijd hoger liggen. Bij mij zal het nooit goed genoeg zijn. Dat gaat dan niet om nog meer geld willen verdienen, maar wel om mezelf continu te verbeteren. Voor mij is succesvol zijn belangrijker dan ergens bij te willen horen. Dat moet ik gewoon aanvaarden, dat is wie ik ben.’ Al is dat niet altijd even gemakkelijk voor hem.

Dat vraagt ontzettend veel zelfdiscipline. Bert geeft toe dat hij wel wat milder zou willen zijn, in de eerste plaats naar zichzelf. Daarom dat hij het hoog tijd vindt om even een paar maanden tijd voor zichzelf in te bouwen en eens afstand te nemen… voor even dan toch. Want één ding is wel zeker: je kan er van op aan dat Bert zich opnieuw in een volgend avontuur stort. ‘Mijn nieuwe doel zal niet alleen zijn om mijn prestatie bij Trendminer te overstijgen, maar vooral, om het dit keer te doen op een constructieve manier, op een manier met meer mentale rust.’ Hij beseft heel goed dat je met mentale rust gewoon veel beter kunt functioneren en veel efficiënter bent.

Om dit te realiseren heeft hij bijvoorbeeld een lijst opgesteld van dingen die hem gelukkig maken en een lijst van dingen die hem ongelukkig maken. Voor al die ongelukkige dingen zoekt hij oplossingen. Zo bijvoorbeeld houdt hij niet van autorijden. Dat is puur tijdverlies voor hem. Daarom heeft hij al eens een student ingehuurd die hem overal naartoe bracht. Zijn tijd is kostbaar, dus deze investering is niet groot en tegelijk maakte het hem mogelijk om die tijd in de wagen nuttig te besteden.

Beluister zeker en vast het volledige interview om zijn volledige verhaal te ontdekken. Hier alvast nog enkele interessante weetjes over Bert:

Hoe was de jonge versie van Bert?

  • Hij behaalde zijn diploma Computerwetenschappen en Elektronica al metsend. Op de schoolbanken zitten was niets voor hem. Hij betaalde studenten om notities voor hem te nemen. Dat kon hij zich gerust veroorloven met het geld dat hij verdiende als metser.
  • Al in het 6de studiejaar wist hij wat hij wilde gaan doen. Van kindsbeen af was hij dwangmatig doordacht.
  • Zijn vader was een grote inspiratiebron. Een fantastische techneut, maar wegens een gebrek aan commercieel inzicht, heeft hij nooit veel over gehouden aan wat hij deed. Voor Bert was dat een drijfveer om het anders aan te pakken, namelijk sterke technische toepassingen combineren met het commerciële. Dat commerciële heeft hij van zijn moeder.
  • In zijn jeugd heeft hij heel veel gelaten om een duidelijk doel te realiseren. Hij dacht dan ook dat hij voorbestemd was voor succes. Na zijn eerste 5 jaar als ondernemer en zijn burnout, kwam hij met de voeten op de grond.

Hoe het allemaal begon:

  • Zijn startkapitaal voor zijn eerste bedrijf, haalde hij bij elkaar door een huis te bouwen en met winst te verkopen.
  • Samen met zijn co-founder was hij zo overtuigend dat hij zelfs zonder enig product of proof of concept investeerders wist te overtuigen.
  • Na de eerste 5 jaar waren hij en zijn co-founder volledig opgebrand. Bert moest zelfs overgeven voor hij binnen ging bij klanten. ‘Toegeven dat je opgebrand bent, is al een heel belangrijke stap. Ik dacht eerst dat het blijvend zou zijn. Uit onderzoek bleek namelijk dat ik de symptomen had van fybromyalgie. Ik was zo gechoqueerd dat ik de drive kreeg om hiertegen te vechten. Ik ben gaan zwemmen, yoga gaan doen en heel gezond gaan leven. Veel gesport, veel gelezen en rust genomen. Na 6 weken was ik weer terug opgeladen en wist ik wat er fout was gelopen en hoe ik daar anders mee om moest gaan… Al betekende dit wel dat ik afscheid diende te nemen van mijn co-founder en vriend.’
  • Hij is zich bewust dat het huidige succes er nooit was geweest, moest hij niet die ervaring hebben gehad van partieel gefaald te zijn.

Wat is geluk voor Bert

  • Geluk is voor Bert vrijheid en persoonlijke ontwikkeling. De vrijheid om dat ene uur per dag te vinden om te kunnen sporten en tijd nemen om boeken te lezen. Dat doet hij dan op een functionele manier. Hij leest dan precies die boeken die hem kunnen helpen over die domeinen waar hij met zijn bedrijf of persoonlijk op vastzit.

3 tips voor ondernemers om succesvol te zijn:

Tip 1: Doe niet aan zelf-masturbatie

‘Veel startups doen aan zelf-masturbatie. Ze vertellen op de board hoe fantastisch ze zijn en hoe goed de dingen gaan. Zo werkt dat niet. Focus ook op het negatieve. Durf te zeggen wat er misgaat en kom dan met oplossingen die je kunt aftoetsen. Het is belangrijk te leren vanuit die fouten en continu te reflecteren.’

Tip 2: Wees klaar voor de Olympische spelen van het ondernemerschap

Als ondernemer moet je er van uit gaan dat je begint aan een training voor de Olympische spelen. Iedere dag moet je er staan en hard trainen. Je moet hiervoor soms offers brengen. Het is dan ook cruciaal dat je hiervoor mentaal en fysiek sterk staat.

Tip 3: Don’t be a shark, be yourself

In ondernemerschap draait alles rond bescheidenheid. Je moet je niet omver laten duwen, maar arrogantie is nergens voor nodig. Ik heb ondertussen zoveel topmensen ontmoet en dat zijn stuk voor stuk nederige mensen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *