Podcast met Wivina Briers over vrouwelijk ondernemerschap en zoveel meer

Ondernemen op je 57ste – Het leven is geen Prozac pilletje

Wivina Briers leerde ik kennen op een Unizo event. Beiden krullend haar, beiden een stevige handdruk. Soms heb je niet meer nodig om een klik met iemand te hebben. In ons gesprek lichtte ze een stukje van de sluier en wist ik dat haar verhaal een plek verdient in mijn podcasts met bijzondere ondernemers.

Want Wivina is niet het clichébeeld waar we aan denken bij ondernemers. Hoeveel mensen ken jij die het durven om op hun 57ste iets nieuws te starten zonder een financieel vangnet? Laat dat net zijn wat Wivina afgelopen Valentijn besloot te doen. Diezelfde dag was X² geboren: een netwerkorganisatie met een eigen magazine.

Afgeschreven als 55-plusser

De drijfveer achter deze beslissing was een grote frustratie. Wivina werd werkloos op haar 56ste. Ze was overtuigd dat ze met haar jarenlange ervaring en uitgebreid netwerk snel terug aan de slag zou zijn. De realiteit bleek wel wat anders. 300 brieven schreef ze. Zonder resultaat. Dan maar solliciteren met een filmpje. Ook dat werkte niet. ‘Je kan je niet voorstellen hoe moedeloos een mens daarvan wordt’, blikt Wivina terug.

Op 14 februari 2018 werd ze om 4u ’s nachts wakker. Door haar hoofd spookte één gedachte: ‘Als niemand mij de kans wilt geven, dan doe ik het gewoon zelf.‘ Het concept van X² zag het levenslicht.  

Met X² wil Wivina een netwerkorganisatie uitwerken die “echt werkt” zoals ze dat noemt. “X² dient als verlengstuk voor de marketing en communicatie van haar leden. Het is een netwerkorganisatie waarin vrouwen de dragende kracht zijn. Een echte ondernemersclub, waar mannen ook welkom zijn, die bouwt op de complementariteit van beide geslachten. Een netwerkorganisatie die niet tegen de andere organisaties is die er al zijn, maar gewoon anders is.” Ze heeft immers veel bewondering voor mannen als Bart Lodewyckx en wat hij op zijn manier doet voor de leden van Unizo Limburg. ‘Hij staat op de barricades om het vangnet van de ondernemers te verbeteren en dat is ook nodig.’

Diezelfde ochtend van 14 februari mailde ze enkele contacten met de vraag tot samenwerking. Moe van deze ‘geboorte’ kroop ze om 11u weer in bed. Toen ze later die dag terug op stond, had ze al meteen antwoorden. Expliciet, het communicatiebureau dat haar reeds eerder steunde, ging helemaal mee in het verhaal. Twee dagen later had ze een logo en business kaartjes. Gewapend met deze kaartjes trok ze enkele dagen later naar een netwerkevent en vertelde met zoveel overtuiging dat ze een netwerkorganisatie had, net alsof die al jaren bestond. Ze was zo overtuigend dat sommigen zelfs reageerden met: “Ik heb daar precies al van gehoord”. Onmogelijk natuurlijk, maar het geeft je een idee van Wivina haar vastberadenheid en overtuigingskracht.

Met de steun van enkele krachtige ondernemers zoals Grete Remen en Alexandra Limage, die duidelijk in het concept geloofden, kreeg ze nog meer vleugels en voelde ze zich gesterkt om zeker door te zetten.

Het is heerlijk om haar te horen vertellen over X². Wanneer mensen praten met heel hun lichaam, dan weet je dat het verhaal klopt. X² is haar DNA. Het is niet zomaar een netwerkorganisatie. Er zit ook een verhaal achter. Het gaat om meer dan de vrouwen in het netwerk. ‘Empathie en focus zijn belangrijk, vandaar dat de complementariteit van vrouwen en mannen zo belangrijk is. Het geeft zoveel voldoening dat mensen elkaar helpen om business te doen. Op de events ben ik de lijm, maar het gaat niet om mij. Een netwerk moet werken in functie van zijn leden.’

Beluister zeker en vast het hele interview om haar volledige verhaal te ontdekken. Hier alvast nog enkele interessante weetjes over Wivina:

Hoe was de jongere versie van Wivina?

Wivina was een angstig kind dat heel erg onder moeders rok leefde. Hoewel ze als kind een fantastische verhalenverteller was en haar leerkrachten ervan overtuigd waren dat ze naar Studio Herman Teirlinck zou gaan, deed ze het niet. Antwerpen was wel heel erg de andere kant van de wereld. Ze ging veilig dichtbij Toerisme studeren.

Het is knap te horen hoezeer een mens kan evolueren doorheen de jaren. Van een angstig kind, naar een wereldse vrouw die zoveel mensen met elkaar verbindt en durft te ondernemen, ook al komt ze niet uit een ondernemersfamilie.

Welke belevenissen in haar leven hebben haar het meest gevormd:

‘Mijn leven is geen Prozac-pilletje geweest. Je moet de laagtes gekend hebben om echt te genieten van de hoogtes.’

De gebeurtenissen die haar gevormd hebben zijn:

  • De geboorte van haar kinderen. Ze was niet zo voorbereid op het moederschap. Haar focus lag vooral op carrière maken. Bij haar eerste dochtertje was ze dan ook erg onzeker: kan ik het wel? Toen ze haar tweede dochtertje kreeg, kon ze er echt van genieten, omdat ze al had ervaren: dit kan ik.
  • Het teloorgaan van haar huwelijk. Ze liet alles achter. De les die ze hieruit haalde, was dat het in het leven soms nodig is om wat water bij de wijn te doen.
  • Financieel aan de grond zitten. Ze heeft het twee keer in haar leven financieel heel erg moeilijk gehad. De eerste keer was toen ze haar handelsfonds had verkocht en ze nooit haar geld had gezien en de andere keer was nog maar een jaar geleden, toen ze geen werk vond.

Deze ingrijpende gebeurtenissen hebben gemaakt dat ze wat rustiger, meer gegrond is geworden door de jaren heen.

Het bochtige professionele leven van Wivina

Wivina is gestart in de reissector om daarna in de financiële wereld terecht te komen. Vervolgens belandde ze in een evenementen- en hostessenbureau en daarna in een reclamebureau. Toen werd ze uitgever van de boeken van Riant Wonen, wat een gigantisch succes werd. Als gevolg van dit succes, werd ze gevraagd waarom ze hier geen netwerk rond zou oprichten. Toen besloot ze om dat niet te doen en kijk nu…

Nadat de verkoop van haar handelsfonds verbonden aan Riant Wonen, misliep, startte ze bij de Boekenbeurs om voor hen sponsoren te vinden. Nadien kwam ze terecht in de immobiliën sector, wat na twee jaar een einde nam en waarna een moeilijke periode van werkloosheid volgde, tot ze haar leven in eigen handen nam en startte met X² waar al haar eerdere ervaringen bij van pas komen.

Haar 4 tips voor andere ondernemers:

  1. Als je zelf een onderneming start, doe wat in je DNA zit. Het moet echt kloppen met wie je bent. Want het is in het begin niet gemakkelijk. Het vraagt heel wat wils- en veerkracht om vol te houden. Als wat je doet dan niet helemaal bij je past, dan gaat het ook niet lukken.
  2. Durf risico’s te nemen. Ga met het idee naar een bank, durf geld te lenen en te vragen. Dit kan ook een extra stimulans zijn om er zeker voor te zorgen dat je je resultaten behaalt.
  3. Betrek mensen in je ideeën met een bepaalde expertise. Ze geeft toe dat ze in de valkuil is getrapt van haar eigen gelijk. ‘Hierdoor vergeet je dat andere mensen met een zekere expertise het misschien wel eens beter weten dan jij.’ Nu heeft ze geleerd om mensen met de juiste expertise in te zetten en er ook van te leren.
  4. Kom uit je kot! Het is zo belangrijk om te netwerken om met andere mensen te spreken over je ideeën, om elkaar te helpen en te ondersteunen. Maar daarvoor moet je uit je kot komen.

Het plaatje klopt. X² is haar DNA. En ik begrijp waarom men had verwacht dat ze naar Herman Teirlinck zou gaan, want Wivina is echt een sterke verhalenverteller met een prachtige stem, zoals je zelf kan horen in deze podcast.

Met dank aan Hans Stockmans voor de foto’s! Wil je zijn blik op het gesprek nalezen en het volledige fotoverslag bewonderen? Dat kan hier.

Wil je graag nog meer podcasts beluisteren van ondernemers die van ‘stuck naar movement’ gaan? Check ze hier

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *