Stop met die onderzoeken over hoe ongelukkig we zijn op het werk

nov 12, 2018

Onderzoeken blijven maar opduiken rond hoe ongelukkig we zijn in onze jobs, zoals recent het onderzoek van HR-dienstverlener Agilitas. Op zich is dit geen nieuws meer. Dergelijke onderzoeken verschijnen al jarenlang meermaals per jaar. Word het niet eens tijd om te stoppen met die onderzoeken te doen, want wat levert het ons eigenlijk op?

Niet alleen voor bazen

Professor Lieven Annemans, die een groot geluksonderzoek leidt aan de UGent, vindt het in de eerste plaats de taak van ‘de bazen’ om iets aan de bedrijfscultuur te veranderen. Mijn overtuiging is echter dat er niets zal veranderen zolang we de vinger alleen wijzen naar die werkgevers die hun mensen meer verantwoordelijkheid en vrijheid moeten geven.

Wie mij kent, weet wat voor een pleitbezorger ik ben voor motiverende werkomgevingen waar mensen echt zichzelf kunnen zijn. Ik vind het echter tijd om het debat eens open te trekken. We hebben elk zelf verantwoordelijkheid te nemen! Met zagen en klagen en met de vinger wijzen naar ‘de baas’ lossen we niets op.  Doe iets constructiefs! ‘Be the change you want to see in the world’, zoals Ghandi zei. Alles begint bij jezelf.

Weg met die eieren!

Maar schijnbaar durven we niets te veranderen. Geluksprofessor Annemans zegt daarover: “De onzekerheid of het elders wel beter is, doet velen eieren voor hun geld kiezen.”

Zouden we misschien niet beter eens onderzoeken wat het doet met mensen geen eieren voor hun geld kozen? Laten we eens onderzoek doen naar hen die wél de stap hebben durven zetten naar een nieuwe job of die de durf hebben gehad om een nieuwe wending aan hun carrière te geven. Wat heeft het hen gebracht? Wat heeft hen gedreven? Wat heeft hen geholpen? Misschien kan dat wat verandering brengen in de angst waar vele mensen in vast zitten. Want als we alleen maar blijven berichten over de negatieve impact van werk, zullen die cijfers niet veranderen.

Gelukkiger als je durft te veranderen van job

Misschien kan het onderzoek van economist Steven Levitt van ‘Freakonomics’ hier een nieuw licht op werpen: ‘Kop of munt: de impact van een muntworp op belangrijke levensbeslissingen en het daaropvolgende geluk.’

Levitt ging op zoek naar tienduizenden mensen die erg onzeker waren of ze al dan niet een grote verandering moesten doorvoeren in hun leven. Eerst verleende hij advies over hoe je moest omgaan met die moeilijke keuzes. Degenen die daarna nog steeds niet wisten wat hun volgende stap moest zijn, kregen de keuze om hun beslissing te laten afhangen van het opgooien van een muntstuk. 22.500 mensen gooiden een munt. Levitt contacteerde deze mensen 2 tot 6 maanden later om te bevragen of ze effectief iets veranderd hadden en hoe gelukkig ze waren op een schaal van 10.

Als we dan specifiek gaan kijken naar degenen die naar aanleiding van dit experiment besloten om van werk te veranderen, dan zien we dat ze 5,2 punten gelukkiger zijn op een schaal van 10 dan voorheen. Het is natuurlijk een experimenteel onderzoek, maar het geeft wel al een indicatie van wat het met je kan doen als je effectief een stap durft te zetten om iets te veranderen aan je situatie.

Onze kijk op risico en falen, faalt

Heb je er als eens over nagedacht of het risico van te blijven zitten in een ongelukkige situatie misschien nog een veel groter risico is dan de stap te zetten om hier iets aan te veranderen?

Die risico’s zijn er zowel fysiek als mentaal, zoals blijkt uit een onderzoek van sociologen aan de Ohio State University. Zij ontdekten dat mensen die in het begin van hun carrière (tussen de 20 en 30 jaar) ontevreden waren in hun job, op hun 40ste een hoger risico hebben op depressie, slaapproblemen, en buitensporig zorgen maken.

Daarnaast is er ook nog het risico van spijt. Je hebt vast al wel gehoord van het onderzoek van een Australische verpleegster in de palliatieve zorg. In de top 5 van dingen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed staat dat ze niet het leven hebben geleid dat ze echt wilden en teveel bezig waren met het leven te leiden wat anderen van hen verwachten. Is dat wat jij wil wanneer je laatste adem nadert?

Advies van ervaringsdeskundigen

Dus wat is jouw keuze? Heeft bovenstaande je gesterkt in je gevoel dat er iets moet veranderen, lees dan zeker verder. Iedereen is anders en moet zijn eigen pad volgen, maar het kan helpen om wat geïnspireerd te geraken door anderen. Gaandeweg, tijdens mijn eigen zoektocht en de coachings die ik heb gedaan, ben ik heel wat mensen tegen gekomen die net zoals ik de stap durfden zetten. Wat zijn dan zoal de dingen die we van hen kunnen leren?

  • Wat komt dat ongelukkig gevoel je vertellen?

Dat je je ongelukkig voelt, is een signaal dat er iets niet juist zit. Ga eerst en vooral op zoek naar wat je zo ongelukkig maakt. Want misschien is het helemaal niet je job die je ongelukkig maakt, maar zijn het wel bepaalde patronen in je leven! Zo sprak ik met verschillende mensen die doorheen een burnout gingen, maar tot het besef kwamen dat het niet hun werk was dat hen ongelukkig maakte, maar het hun eigen perfectionisme was of het feit dat ze altijd maar ja zeggen of …

  • Vind een like-minded community

Wanneer je begint te dromen van een carrièrewending, dan beginnen allerlei mensen, goed bedoeld, vragen te stellen zoals: hoe ga je geld verdienen, hoe ga je je lening afbetalen, … Dit helpt natuurlijk niet om die stap te zetten. Dergelijke vragen voeden alleen maar die onzekerheid die je vast zelf ook al hebt over die stap. Als je je kan omringen met mensen die net zoals jij de stap durven zetten, dan zie je de mogelijkheden. Want voor alles is er een oplossing!

  • Maak je geen zorgen over het vinden van je passie. Experimenteer!

Vaak hoor je: volg je passie. Maar zo eenvoudig is dat niet. Zeker niet als je geïnteresseerd bent in van alles en je niet zo één grote passie hebt. Bovendien behoor je dan volgens Stanford Professors William Burnett en David John Evans tot de 80% van de mensen die geen één specifieke passie heeft. Zij raden aan om zoveel mogelijk carrièreopties te onderzoeken door mensen te interviewen die de jobs uitoefenen waar je interesse voor hebt of door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen in dat domein.

  • Spaar en doe het met wat minder

Ik kan ervan meespreken, wat de angst voor het financiële met je kan doen. Dus zorg voor die financiële zekerheid die jij nodig hebt.

Maar breng eerst al eens realistisch in kaart wat je nu echt nodig hebt om comfortabel te leven. Veelal ontdekken we dat dat veel minder is dan we denken.

Ga dan eens na hoe je kan zorgen voor die financiële zekerheid. Het combineren van een veeleisende job met iets nieuw opstarten is gewoon niet realistisch. Dus maak het jezelf makkelijker en zoek bijvoorbeeld een job die niet zo veeleisend is waarna je nog wel de nodige tijd en energie over houdt om nieuwe skills te leren, je nieuwe avontuur uit te bouwen, ….

  • Maak de dingen niet te groot en laat los

Maak het allemaal niet te groot. Wat is die eerste stap die jij kan zetten? Misschien is het gewoon eens bellen naar iemand die een job uitvoert waar jij interesse in hebt en eens om advies vragen. Het moet soms niet meer zijn dan dat.

Klaar om die eerste stap te zetten? Wil je meer inspiratie? Download hier je gratis e-book: Concreet actieplan naar een nieuwe loopbaanwending.

0 reacties